سفر به دنیای طعمها؛ معرفی غذاهای سنتی گرجستان
گرجستان با طبیعت بکر، تاریخ غنی و فرهنگ متنوعش، مقصدی جذاب برای گردشگران است. یکی از جذابیتهای سفر به گرجستان، تنوع و طعم بینظیر غذاهای سنتی آن است. غذاهای گرجی ترکیبی از طعمهای آسیایی و اروپایی هستند و اغلب با استفاده از مواد تازه و محلی تهیه میشوند. در این مطلب، به معرفی جامع غذاهای سنتی گرجستان و انواع مختلف آن میپردازیم تا شما را برای سفری لذتبخش به دنیای طعمها آماده کنیم. در تور گرجستان، چشیدن غذاهای محلی یکی از لذت های سفر است که باید از آن بهره مند شد.
خاچاپوری (Khachapuri)
خاچاپوری به عنوان غذای ملی گرجستان و بیتردید مشهورترین غذای گرجستان شناخته میشود و انواع مختلفی دارد. این غذا از خمیر نان تهیه میشود و با پنیر، تخم مرغ و کره پر میشود و هر نوع آن طعم و ظاهری منحصر به فرد دارد. از جمله انواع خاچاپوری میتوان به آجاری، ایمرتی و مهگری اشاره کرد. محبوبترین نوع خاچاپوری، خاچاپوری آجاری است که شبیه به یک قایق کوچک است و با پنیر و تخم مرغ پر میشود.
خینکالی (Khinkali)
خینکالی در واقع نوعی دامپلینگ است که با خمیر نازکی تهیه میشود و داخل آن را با مخلوطی از گوشت چرخکرده، پیاز، سیر، ادویههای مخصوص و گاهی اوقات سبزیجات پر میکنند. این غذا معمولاً آبدار است و هنگام پخت، آب گوشت داخل خمیر جمع میشود. طعم خینکالی بسیار لذیذ و ترکیبی از طعم گوشت، ادویهها و سبزیجات است. آب داخل خینکالی طعم بسیار غنی و دلچسبی دارد و یکی از جذابیتهای این غذا به شمار میرود. خینکالی غذایی محبوب است چرا که ترکیب طعم گوشت، ادویهها و سبزیجات در کنار آب گوشت داخل خینکالی، طعمی بسیار لذیذ و فراموشنشدنی به آن بخشیده است، روش خوردن خینکالی با دست و نوشیدن آب داخل آن، تجربه خوردن غذا را متفاوت و جذاب میکند. خینکالی به دلیل داشتن گوشت، سبزیجات و کربوهیدرات، یک غذای کامل و مغذی است.
چاخوخبیلی (Chakhokhbili)
چاخوخبیلی یکی از غذاهای محبوب و سنتی گرجستان است که طعم بینظیر و عطر دلنشینی دارد. این غذا با ترکیبی از مرغ، گوجه فرنگی، پیاز، فلفل دلمه و ادویههای مخصوص تهیه میشود و طعمی تند و کمی ترش دارد که بسیار مورد پسند علاقمندان به غذاهای لذیذ است. در گذشته، این غذا با گوشت قرقاول تهیه میشد، اما امروزه بیشتر با گوشت مرغ تهیه میشود. این غذا محبوب است به این دلیل که ترکیب طعم ترش و تند گوجه فرنگی و ادویهها با گوشت مرغ، طعمی بسیار لذیذ و فراموشنشدنی به چاخوخبیلی بخشیده است و همچنین تهیه چاخوخبیلی بسیار آسان است و در زمان کوتاهی میتوانید آن را آماده کنید.
متسوادی (Mtsvadi)
متسوادی یکی از محبوبترین و شناختهشدهترین غذاهای گرجستانی است که به زبان ساده، همان کباب است. اما متسوادی گرجستانی ویژگیهای خاص خودش را دارد که آن را از کبابهای دیگر متمایز میکند. متسوادی تکههای گوشتی است که معمولاً از گوشت گوسفند، گاو یا خوک تهیه میشود و روی زغال کباب میشود. این گوشتها قبل از کباب شدن، با مخلوطی از پیاز، سیر، ادویه و گاهی اوقات آب انار مزه دار میشوند. این مزه دار کردن باعث میشود که گوشت طعم بسیار لذیذ و نرمی پیدا کند. متسوادی محبوب است چرا که ترکیب طعم گوشت کبابی با ادویهها و آب انار، طعمی بسیار لذیذ و فراموشنشدنی به متسوادی بخشیده است. همچنین یک غذای مناسب برای مهمانیها و دورهمیها است و معمولاً به صورت گروهی سرو میشود.
تولما (Tolma)
تولما یکی از غذاهای سنتی و بسیار محبوب گرجستانیهاست که طعم و عطر بینظیری دارد. این غذا در واقع برگهایی است که با مخلوطی از گوشت چرخکرده، برنج، پیاز، سیر و ادویههای مخصوص پر شدهاند. برگهای مورد استفاده برای تهیه تولما معمولاً برگ مو یا برگ کلم است، اما گاهی اوقات از برگ چغندر نیز استفاده میشود. طعم تولما ترکیبی از طعم گوشت، برنج، سبزیجات و ادویههای مختلف است که بسیار لذیذ و دلچسب است. آبگوشتی که در هنگام پخت تولما ایجاد میشود، طعم بسیار غنی و مطبوعی دارد و معمولاً با نان سرو میشود.
آجاپساندالی (Ajapsandali)
آجاپساندالی یکی از غذاهای محبوب و خوشمزه گرجستانی است که ترکیبی از رنگها و طعمهای مختلف است. این خورش گیاهی با استفاده از مواد سادهای مانند بادمجان، گوجه فرنگی، سیبزمینی، فلفل دلمه و پیاز تهیه میشود. آجاپساندالی یک غذای بسیار سالم و مغذی است و در عین حال طعم بینظیری دارد. ترکیب طعم بادمجان، گوجه فرنگی و سایر سبزیجات به همراه ادویههای مخصوص، طعمی بسیار لذیذ و فراموشنشدنی به آجاپساندالی بخشیده است.
کوبداری (Kubdari)
کوبداری یکی از غذاهای سنتی و بسیار محبوب گرجستانیهاست، به خصوص در منطقه کوهستانی سوانتی. این غذا در واقع نوعی نان پر شده است که با گوشت، پیاز و ادویههای مخصوص تهیه میشود. کوبداری از یک لایه خمیر نازک تشکیل شده که داخل آن را با مخلوطی از گوشت چرخکرده، پیاز، سیر، ادویههای گرجی و گاهی اوقات سبزیجات پر میکنند. سپس خمیر را میبندند و در تنور یا روی زغال کباب میکنند تا طلایی و پف کرده شود. یکی از عناصر کلیدی در کوبداری که طعم آن را متمایز میکند، گیاهی وحشی به نام گیسترولی است که در کوههای سوانتی رشد میکند. این ادویه در خواربار فروشیهای معمولی و بازارها در گرجستان به سختی یافت میشود.